Öl i andra flytande former.

Trots all magisk öl är ‘jenever/genever’ Belgiens nationaldryck. Detta har fått en del finurliga bryggare att tänka ett steg längre! Första gången jag stötte på fenomenet var för 10 år sedan när vi hade Chris Bauweraerts (Chouffe) på besök. Han hade med sig en…
chouffe
…flaska Espirit d’Achouffe som är ett destillat på fem år gammal La Chouffe. Den togs fram till bryggeriets 20-årsfest, de kallar resultatet ‘eau de vie’ och smaken ligger väldigt nära grappa. Nu nöjde sig inte chouffarna med det. Denna gång tog de Espirit d’Achouffe, blandade i äkta kaffe och en rejäl dos McChouffe! Voila, en superb kaffelikör som slår Kalhua på fingrarna varje gång.
carolus
Nu har det dykt upp en mängd innovativa ölspritsidéer. Exempelvis har vi minst två bryggerier som har tänkt att göra whisky av sina öl. För det första är det Het Anker, som redan har släppt en prototyp på en treårig variant där Carolus Tripel var basen. Dock kommer den ‘äkta’ Caroluswhiskyn i december 2013. Det lär bli huggsexa…
wilderen
Det andra bryggeriet som pysslar med ölwhisky är Wilderen som ligger i ett gammalt destilleri. I deras källare ligger Tripel Kanunnik på begagnade Jack Danielsfat och mognar. Vi får vänta ytterligare ett par år på resultatet. Det ska tilläggas att Wilderen även gör en ‘graangenever’ och en ‘eau de biére’ på sin öl. Nytänkande i kvadrat.
3font
Genever på öl. Det finns fler bryggerier som försöker slå mynt av den tanken. Armand Debelder från 3 Fonteinen och Marc Limet från Kerkom gick en geneverkurs för några år sedan. Efter en mindre katastrof, där en stor del av 3 Fonteinens lambic och geuzeskörd höll på att gå åt fanders räddade Armand åtminstone en del genom att göra sprit av det. Bra drag, Debelder!
duvel
Sist måste jag nämna Duvel/Moortgats prestigesprit, ‘Duvel Destilled’! Vad jag vet så har den bara dykt upp 2009 och endast i 2750 st flaskor. Hur som helst är det en Duvelbas som legat tre år på sherry och bourbonfat. Högexklusivt gods som finns att förtära på åtminstone ett ställe i Stockholm

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s