Iris

Idag har Iris namnsdag. Ordet kommer från grekiskan och betyder regnbåge. Det finns en mängd saker som kopplas till namnet som exempelvis:
Ögats regnbågshinna, gudinnan Iris, en asteroid (7 Iris), ett musikalbum med Marie Bergman, sången Iris av Goo Goo Dolls, fartyget S/S Iris, mineralen Iris och växten Iris.

20130210-163232.jpg
Sedan har vi förstås ‘Cantillon Iris’ som är en underskön produkt. Föddes när Cantillon firade att man varit museum i 20 år. Etiketten är målad av Julie van Roy, bryggmästarens syster, och motivet är som synes en irisblomma. Anledningen är att Bryssel, där bryggeriet ligger, är uppbyggt på ett träsk och irisblomman trivs i den typen av klimat.

20130210-171339.jpg
Denna udda fågel, som bara bryggs en gång per år, är en helmaltsöl (normalt innehållet en spontanjäst öl 30-35% vete), lagrad på ekfat i två år och den innehåller både färsk och torkad humle (normalt har man bara torkad). Två veckor innan buteljering torrhumlar man ölen med Styrian Goldings. Den skiljer sig från allt annat Cantillon gör på ett skönt sätt. Syra och beska med tydliga fattoner som kan dra mot cognac. Otroligt!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 tankar på “Iris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s