Öl på kruka

Idag buteljeras en av de tokigaste, häftigaste och grymmaste öl som släpps under 2013. Det vågar jag lova och med en toppnotering på innovationsskalan är det bara att lyfta på hatten för Cantillon! Hyllningar och hurrarop med beröm godkänt.

20130207-144807.jpg
För ungefär två år sedan satt bryggmästaren Jean van Roy på en blindprovning av vin (tro det eller ej!). Ett av vinerna stack ut ifrån de andra på ett anmärkningsvärt sätt. Förundrad och förvånad lyckades Jean få tag i vinmakaren Gabrio Bini och frågade vad hemligheten var. Hur lyckades Gabrio ge vinet dess komplexitet och balanserade smaksammansättning? Svaret var enkelt, det var den udda lagringsmetoden som gjorde hela skillnaden. Vinet lagrades på amforor! Genast började Jeans kugghjul att snurra och de små grå att jobba…
Skulle det vara möjligt att lagra lambic på denna typen av kärl? Öl med anor från forna århundraden på amforor som använts sedan antiken.

20130207-144222.jpg
Det visade sig att vinmakarna, som experimenterade med amforor, också producerade ekologiskt och genom spontanjäsning vilket krympte skillnaderna ytterligare. Sagt och gjort. För 13 månader sedan lade Cantillon lambic på elva stycken amforor under en historisk session. Eftersom keramik ‘släpper’ mer vätska än trätunnor har man kompenserat avdunstningen genom att toppa upp amfororna under året som gått. Normalt sett gör man inte så. Trots detta hade 10% av lambicen dunstat bort sen den sista toppningen i oktober. Snacka om giriga änglar*!

20130207-145046.jpg
Förutom den extrema avdunstningen och smakskillnaderna har lambicen uppfört sig tämligen normalt. Exempelvis frågade jag om ‘floran’** hade sett annorlunda ut men icke.
Självklart har de följt utvecklingen under dessa månader och idag är alltså dagen då det ska buteljeras. Eftersom detta är premiärgången har de valt att använda alla amforor plus att Jean har valt att blanda upp amforalambicen med 25% av traditionell tre-årig lambic, för balansen och strukturen av brygden.

20130207-145136.jpg
Mellan tummen och pekfingret skulle jag tippa på att det blir 1200-1500 flaskor. Dock kunde Jean inte svara på hur de kommer att fördela dem utan han väntar på resultatet först men det kanske ändå är dags att åka till Bryssel snart! Skulle man mot förmodan missa den här batchen finns redan planer på att göra fler.

20130207-145235.jpg
Att säga att jag är förväntansfull är en kraftig underdrift men vad har vi att förvänta oss? Om jag förstår det hela rätt kommer det vara en komplex öl med fantastisk doft. Ölen kommer ha en flerdimensionell smakbild fylld av fruktighet, fräschör och mineralitet. Det kommer antagligen att öppna en ny kulinarisk ‘dörr’. En öl att drömma om, en öl att längta till.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Man brukar tala om ‘angels share’ när man sysslar med drycker som dunstar…

**Flora är en geggig hinna av mikrobakterier som bildas på lambicer. Den fungerar som ett skydd mot syre och andra yttre faktorer.

3 tankar på “Öl på kruka

  1. Trevlig nyhetsrapport. Men är det egentligen inte det svenska ordet ”Flor” (tunt tyg/täcke/slöja) du menar snarare än ”Flora” (artsammansättning av växter eller mikrober) i detta fall? Du talar ju om själva det fysiska ”skinet” på ytan snarare än om vilka arter som huserar där.

    • På svenska och på många övriga språk så heter det säkert ‘flor’ men på lambicska och åtminstone i den Cantillonska världen pratar man om ‘flora’. Jean van Roy pratade om ‘flora’ och den är även omnämnd i Cantillons pamflett över bryggeriet och dess tillvägagångssätt. Det är som sagt den gelémassa som bildas av jästmikroorganismer under spontanjäsningen och som skyddar resten av brygden hela vägen genom avdunstningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s