A/B test

Man kan läsa hyllmeter med böcker, bloggar och sajter om öl. Man dricka hinkvis med öl, höga och låga, små och stora. Man kan hänga på de mest obskyra barer med de mest fantastiska brygder men utan A/B test är det svårt att förstå själva essensen. A/B testen är både enkla, relativt billiga och otroligt lärorika.

20130103-205816.jpg
Åtminstone när det gäller belgarna så finns det ett gäng olika test man kan göra och då menar jag inte bara olika produkter/märken mot varandra. Jag tänkte ta upp tre klassiska test som i sin banalitet ger så mycket tillbaka.
Det första testet kräver tillgång till en krog med belgare på fat. Det kan vara läge att göra när man är på besök i det förlovade landet men det funkar självklart i Sverige också, förutsatt att man har en belgovänlig krog i närheten.
Fat vs flaska är en uppenbarelse första gången och är ni som jag slutar man nästan dricka öl på fat tills man kommer underfund med båda varianterna i sin olikhet har sin tjusning! Rent krasst är fatet mer tillgängligt och flyktigt medan flaskan bjuder mer motstånd och är mer komplex.

20130103-213519.jpg
Test nummer två kan utföras hemma men det kräver en viss mått av tålamod i form av lagring. Det kan även utföras på välsorterade krogar där de förstått värdet av en vintagekällare! Jag menar givetvis att testa ung mot gammal öl och självklart ska det i grunden vara likadana produkter men från olika år. Eftersom smakminnet är förvånansvärt kort har jag ofta fått höra att skillnaden inte var så stor efter en dyr ‘vintageöl’. Då presenterar jag en färsk öl av samma sort och vips så har personen gjort ett mentalt och smakmässigt lappkast. Vintageöl – ungöl = 1-0

20130103-214236.jpg
Tredje och sista testexemplet är stort mot smått. Ofta är det svårt att tro att de innehåller likadan öl. Skillnaden är makalös. Även här brukar jag kasta fram ett referensexemplar bara för att folk ska förstå storheten i storflaskor (och nej jag syftar inte till volymen). Det brukar också hjälpa till att förklara varför cl-priset är högre på storflaskor. Skillnaderna är dock inte större än att i mina ögon är det bättre att dela på storflaskor än att sitta och dricka egna portionsöl!

20130103-221256.jpg
Självklart finns det fler olika test men dessa är en grundstomme till A/B testen. Utför gärna och utveckla dig eller få en upplevelse utöver det vanliga. Tänk på att man kan kombinera. Lagrade storflaskor, det är mumma för Måns!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s