Barrel aged, en masse.

Sedan 2000 när Kris Herteleer släppte den första ekfatslagrade ölen i Belgien (undantaget lambic, röd och brunöl förstås) har det gått inflation i att kasta öl på olika fat. Under en ölnördskväll igår, med en fantastisk uppställning öl, var inte mindre än elva av sexton öl ekade! Ek är inte svaret på allt och allt är inte gudomligt men de tendera och sticka ut en aning..

20121230-163817.jpg
Åtta av ölen var en likadan brygd på olika typer av ek. Vansinnigt lärorikt och mycket intressant.
Kul att Hof ten Dormaal valt en ljus öl till detta projektet och med sina 12% blev den inte uppäten av det spritmarinerade träet. Åtminstone inte av alla…

20121230-173030.jpg
Första sippen av den ‘Ardbeg Whisky’-fatslagrade varianten kändes lite kul men resten var bara jobbigt! Någon gång har Kris Herteleer sagt att hans filosofi är att inte lägga ölen på något fat där innehållet varit nämnvärt starkare än den öl som ska få sin sista vila. Det finns en poäng! ‘Sauternes’ och ‘Sherry’ är båda riktigt bra, kanske till och med bäst. Undantaget ovanstående regel får gälla för ‘Genever’ och ‘Armagnac’ som också sticker ut som bra. De är balanserade och värmande med inlindad sötma.

20121230-215628.jpg
‘Porto’, ‘Cognac’ och ‘Madeira’ lämnar inga bestående intryck även om det inte var något fel på dem. Tilläggas bör att nu finns del även en nionde variant som legat på ‘Grappa’-fat. Sedan har bryggarna börjat om med en mörk öl 12%-ig öl som de lagt på fyra fat hittills (Madeira, Armagnac, Ardbeg Whisky och Cognac). Det blir intressant att försöka lägga vantarna på dem!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s