Bäst 2012

Med risk för att bli för pretentiös och ‘name-droppa’ en mängd öl som är svår eller omöjlig att få tag på vill jag ändå redogöra för de ‘nya’ öl som stack ut och var något alldeles extra under föregående år. Med ‘nya’ öl menar jag nya för mig och inget annat. Märk väl att detta är min personliga smak och ingen praxis. Återigen kan jag bara att konstatera att de som säger elaka saker om belgisk öl har fel…

20130101-162907.jpg
Postiche från Lion á Plume slog ner som en bomb! Nog för att jag hade hört gott om den men det brukar inte betyda att den är så magiskt bra. Ovanlig öltyp (Russian Imperial Stout) för Belgien och med tanke på den relativt låga alkoholhalten och den superba balansen så tillhör den topparna i klassen.

20130101-163731.jpg
Förlåt. Denna öl är en extremt ovanlig, bryggd av Cantillon och så bra att det vore ett kardinalfel att utelämna den men som sagt galet svårfunnen! Det är den tredje varianten av öl producerad åt en chokladmakare. ‘Nomad’ är en gueuze med lambicer som legat på tre olika fat (Bordaeux rouge, Bordaeux blanc och Côtes du Rhônes). Suveränt!

20130101-165656.jpg
Ytterligare en gueze och inte vilken som helst! ‘3 Fonteinen Golden Blend’ är en mäktig blandning av 1, 2, 3 och 4-årig egenbryggd lambic och där hela 25% består av den dyra, svåråtkomliga och ovanliga 4-åriga lambicen. Häftigt och oöverträffat. Armand går i bräschen när det gäller nymodigheter i en gammaldags stil. Fortsätt så!

20130101-170749.jpg
Jag har druckit en uppsjö nya öl från Struise i år och det är mycket som varit världsklass, mycket som varit unikt, mycket som ovanligt och mycket som varit nytt. Otroligt att de har en sådan hög standard på så många fronter. Dock är det en öl som står över ‘5 Squared’, ‘Sharkpants’, ‘Kill & Destroy IPA’, ‘O.N.E’, ‘Westoek XXXX’ och vad de nu heter. ‘Rio Reserva’ släpptes i maj 2012. Då hade den legat på bourbonfat i fyra år! Galet, makalöst och fantastiskt!
Bubblare 2012: Curtius, Bzart Blonde, Rodenbach Rouge, Sarphati Oude Olie Grand Cru och Saisonneke.

20130101-171934.jpg
Om man tittar på de belgarna som släppts på Systemet under gångna året märker jag en tydlig tendens. 2012 stavas dyra, ovanliga och stora öl. Jag tycker det är jättebra men jag förstår också de som tycker det är lite dyrt med flaskor över 100-ingen, speciellt om man inte vet vad man får…
Det finns ett par öl som sticker ut lite från alla lanseringar 2012 och de tillhör alla de dyra, ovanliga och stora. La Rulles ‘La Grande 10’ är en sagolikt bra jubileumsöl som hjälper till att fylla tripelhålet som jag tycker finns på Systemet…

20130101-173211.jpg
Dupontarnas torrhumlade variant på den redan magnifika Saison Dupont är en öl jag önskar att alla borde få dricka och då menar jag alla. Heja Systemet, fortsätt så!
Årets bubblare: Duvel Tripel Hop 2012, Rodenbach Vintage 2010 och Cuvée van de Keizer 2011.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

1 tanke på “Bäst 2012

  1. Det var denna Dupont jag yrade om men mindes fel, var inte alls en Bons Vaeux utan en Saison Dupont. Well, får bli nästa gång då 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s