Himmel eller pannkaka?

Ingen är gladare än jag att det finns EN vettig lambic i ordinarie sortiment på Systembolaget men det är inte utan att det finns lite smolk i glädjebägaren…

20121203-213207.jpg
…låt oss dra oss 130 år tillbaks i tiden. 1882 slogs dörrarna till Vanderveldens guezestekerij och bryggeri upp och serverade egenblandade lambicer till syrasökande gäster. Etablissemanget trotsade två världskrig, en hippiegeneration och ett glättigt 80-tal men 2003 var det slut. Hur kom det sig?

20121203-215638.jpg
Fasaden till caféet har varit representerat i varenda ölbok om belgisk öl under hela 1900-talet kan jag lova. Nå, varför gick det åt pipan (fyndigt?!). Vissa tungor säger att 80-åriga Henri Vandervelden inte uppfyllde hälsokraven, snälla tungor menar att det inte fanns någon i familjen som ville ta över stafettpinnen och hålla lågan brinnande medan onda tungor menar att Vandervelden helt enkelt gjorde sin avkommor mer eller mindre arvlösa. Anledningen lär ha varit en gammal piporgel av märket Mortier (Antwerpen). Enligt ryktet sålde avkommorna orgeln till en amerikan från Arizona när Henri inte var hemma. Väl hemma blev han så rosenrasande att de hade sålt hans gamla släktklenod att han la ner allt och drog sig tillbaka.

20121203-222534.jpg
Många trodde det var slutet för den anrika lambicen men två unga män ville annorlunda. Den första oktober 2006 hade Roland de Bus och Gert Christiaens nypremiär med en kriek döpt till ‘Oud Beersel’ och de pratade vitt och brett (fyndigt?!) om hur de skulle dra in pengar och starta upp ett eget bryggeri. Sex år senare så har de blivit ett enmansband (Roland gav upp) och fortfarande köper Gert all lambic från Boon (förvisso bryggd efter Vanderveldens recept sägs det) och det han gör är att han lägger dem på gamla fat från Oud Beersel. Bryggeriet är numer ett museum i vardande som får hjälp av Belgiens motsvarighet till Martin Timell i någon makeover såpa…

20121203-224727.jpg
Vad säger man? Nåväl, vi låter väl Gert hållas lite men ‘mycket snack och lite verkstad’ håller inte i all evighet. Får man tag i Vanderveldens produkter är det värt att öppna plånboken. Mycket bra! Krieken fanns sist jag var på Bier Circus vill jag minnas…
Den 15:e december firar de 130-årsjubileum om man är sugen. Kan nog bli ett syrligt kalas!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

4 tankar på “Himmel eller pannkaka?

      • Den kommer redan i mars, så det borde vara klart vilken det blir sedan några månader tillbaka, men jag har inte hört något om vilken det blir. 3F eller Boon ligger väl närmast till hands att gissa på?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s