Glasklart!

Ska det var profilglas (originalglas) eller inte?
Smaksak säger vissa, självklart menar andra.
En del hävdar med bestämdhet att varje bryggare har ”minsann designat sitt egna unika glas för att just hans öl smakar godare i just det glaset”. Alla som har tittat i Ritzenhoffs katalog vet att så inte är fallet även om det som alltid finns en skugga av sanning i alla skrönor.
Allt handlar om reklam och ‘story telling’. Vad vore Kwak utan glaset? *
På en ölkrog ska man självklart servera i profilglas om möjligheten finns. Det är ett ganska lätt sätt att imponera på gästerna om inte annat…

20121112-175628.jpg
Det fanns en tid när jag kunde rusa runt hela restaurangen för jag visste att vi hade ett Moinetteglas någonstans och då skulle självklart gästen få det eftersom hon hade beställt en Moinette Blonde. när jag väl hittat glaset efter 25 minuter hade hon antingen gått eller så hade någon kollega gett henne en annan öl!
Nu har jag lugnat ner mig betydligt och vi har tagit fram ett universalglas på jobbet eftersom vi inte har plats för 500 olika sorter (vi har ändå ca 150 olika ölglas) och hemma tar jag oftast en vinkupa även när jag dricker gueuze eller veteöl.

20121112-175724.jpg
Visst har jag fortfarande svårt att dricka exempelvis Westmalle Tripel i något annat glas än just profilglaset och känner man så får man väl investera i ett par sådana.

Om man vill ha ett universalglas hemma, vad ska man leta efter? Som jag skrev tidigare tycker jag att en vinkupa fyller de kriterierna jag letar efter annars tittar jag på tre saker:

20121112-180042.jpg
Ett: Perfekt, en kupa på fot. Vill du eller vill du inte värma ölen med dina händer?
Två: Kanterna sluttar en aning inåt och är inte för tjocka. Inåtlutningen hjälper till att bygga skumkrona och kantens tjocklek är en smaksak.
Tre: Glaset måste ha tillräcklig volym. Många öl och det gäller de flesta belgarna mår inte bra av ett ständigt tiltande på flaskan. Häll ölen i ett drag och lämna en halv centimeter med fällning i botten på flaskan.
Hörde jag en skål?

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*en ganska vanlig, karamellsöt ambrée med toner av anis.

1 tanke på “Glasklart!

  1. Pingback: MankerBeer kör Westvleteren 12-torsdag; klart grabben ska ha ett W12-glas? | mankerbeer.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s