Årets super-duper-släpp #2

Nu är det bara några futtiga sekunder kvar till årets bästa släpp. Under gårdagen lät jag Tilquins magiska lambicer vara i fokus och nu kommer de resterande sex brygderna med anknytning till mitt kära Belgien.

För det första får vi återigen skapa bekantskap med Rodenbach Vintage vilket är en ynnest i sig. Denna oblandade Oud Bruin är i år tagen från ‘foudre‘ nummer 198 och idéen till denna rena version av stilen föddes kring 2006. Detta är en av ytterst få produkter i sitt slag och oavsett vad ni sett andra skriva eller säga kan jag lova att den går utmärkt att lagra.

Vidare och sist ut av de genuina belgarna har vi årets upplaga av Het Ankers Gouden Carolus Whisky Infused (Cuvée van de Keizer). Denna värmande pangöl är trots unga år redan inne på sitt tredje namn och föddes som Gouden Carolus Indulgence 2015. Det redan utmärkta kraftpaketet Gouden Carolus Imperial Dark (Cuvée van de Keizer) har i denna version infuserats med bryggeriets egna whisky och sedan har den vilat i sex månader på dess fat. Snygg och välbalanserad. En passande brygd när vädret är som det är och som paus i en hektisk tillvaro.

De fyra blandlandsbelgarna är alla skapade av Mikkellers hand eller snarare hjärna. Först ut bland dem är den femtonde version av K:rlek som skiftar i karaktär från gång till annan. Just denna höst/vinter-upplaga har jag inte testa men den beskrivs som en Pale Ale och då får jag tro på det. Det är blott andra gången vi möter den på burk vilket ligger helt rätt enligt trendsättarna. Märkbart och glädjande nog har den utomordentliga konstnären Sara Nilsson fortfarande förtroendet när det kommer till etiketten.

Sist ut har vi en trio Dubbel-IPOR som även de har burkats. Dessa ‘monster’ (både till storlek och kraft) har olika mängder av humle i sig vilket, som jag förstår det, är den stora skillnaden. Det är även detta som gett brygderna deras namn som är Mikkeller 0 IBU, Mikkeller 1000 IBU och Mikkeller 3000 IBU. I ärlighetens namn förstår jag mig inte riktigt på någon av dessa produkter och snälla, be mig inte förklara hur en öl med 0 IBU kan klassas som Dubbel-IPA men det kanske ni kan svara på. Emellertid kan jag se ett visst nöje att A/B testa dem mot varandra men då bör jag nog hitta någon likasinnad med tanke på styrkan.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s