Annorlunda belgosläpp på Systembolaget…

Om lite drygt en kvart öppnar Systembolaget och åter igen har de fyllt på med en uppsjö nyheter varav fyra stycken har belgiskt ursprung. Emellertid skiljer sig dagens släpp en aning så tillvida att tre av dessa produkter är designade av ölmagnaten Mikkel Borg Bergsjø och bryggda på hyrbryggeriet Proef i Lochristi.

  
Alla dessa Mikkellerprodukter är otickade av mig vilket är kul och det är en rolig mix av tre hippa ölstilar. För det första har vi Mikkeller Organic Raspberry Berliner Weisse som är en veteöl i nordtysk stil smaksatt med hallon. Kommer sitta som en smäck i sommarvärmen och eftersom den är ekologisk känns det bättre för samvetet…

Vidare har vi ytterligare en produkt i Mikkels spontanserie. Denna gång är lambicen smaksatt med den japanska matcitronen Yuzu och har följdaktligen fått namnet Mikkeller Spontanyuzu. Det ska bli intressant och se hur Dirk på Proef har lyckats med yuzun eftersom denna frukt har en tendens att smaka diskmedel om man inte passar sig.

Sist men inte minst i denna trio har vi Mikkeller/Brill 10 Yr Anniversary Gluten Free Hazy IPA vilket är en jubileumsöl till den svenska importören Brill som förgyllt Sveriges ölmarknad under hela tio år. Kul att man valt att släppa en glutefri produkt i denna stil. Disiga IPA:s eller NEIPA:s är en hyfsat färsk ölstil och otroligt populär.

Slutligen har vi en genuin belgare och det är ingen duvunge precis. Munkarna på Abbaye de Scourmont har än en gång valt att förgylla deras flaggskeppsöl med en ekfatslagring och ånyo har de valt att låta en denna mörka härlighet på Cognacstunnor. Denna serie produkter heter egentligen Chimay Grande Réserve Vieille en Barriques men Systembolaget/importören har valt att förkorta produktens namn till Chimay Grande Réserve Oak Aged Cognac vilket inte förtar denna gudanektars ljuvliga innehåll.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s