Smygstart på 2017…

Efter ett hejdundrande avslut på 2016 blev gårdagen ungefär precis tvärtom. Idag börjar livet så smått att återvända och en slummrande värld rosslar sakteliga igång sin vardagliga lunk.

  
Exempelvis har Systembolagat redan idag haft årets första släpp som i och för sig var benämnt ‘lokalt och småskaligt’ men det smygit sig in ett gäng utländska produkter varav en av dem var belgare.

 
Från och med klockan 10 i förmiddags har alla som vill möjlighet att införskaffa klosterprodukten Affligem Blond som efter en lång och brokig historia numer ägs av Heineken även om brygden fortfarande bryggs i Opvijk på Affligem/De Smedt.

  
Denna ljusa lättillgängliga och något söta törstsläckare har bryggts kommersiellt sedan 1956 då just De Smedt tillsammans med klostrets egen fader Tobias tog upp stafettpinnen och på nytt skakade liv i Affligem som hade legat begravd sedan andra världskriget. 

Med anor från 1074 anses Affligem var det äldsta klosterbryggeri som fortfarande kan stoltsera med öl även om dagens produkt har ytterst lite med den historiska varianten att göra. Dock är det alltid kul att se att Systembolagets hyllor får belgiska nytillskott…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s