2016 års sista nyheter på Systembolaget

Klockan 10 idag släpptes hela sex nya belgiska produkter på Systembolaget och det är de sista nyheterna för året. Huvudparten av ölen hör säsongen till och andas både torkade frukter, anis och andra julrelaterade dofter.

  
Som vanligt ser vi den gamla trotjänaren Corsendonk Christmas Ale ta plats på hyllorna. Denna klassiska belgiska julöl är lika återkommande som Kalle Anka på julafton men dess sötma och chokladighet har blivit mångas favorit när det vankas skinka, köttbullar och Janssons frestelse.

  
Till kategorin klassiska julprodukter sällar sig även St Bernardus Christmas Ale om man refererar till smakbild och utseende. Emellertid har bryggeriet inte producerat denna fenomenalt balanserade öl i mer än tio år. Flerfaldigt prisbelönad och väl värd en plats under vinterns intågande.

  
I mer modern tappning finner vi Gregory Verhelst julöl La Rulles Cuvée Meilleurs Voeux. Torr som granen i slutet på januari och välbalanserad som ett änglaspel uppträder denna mörkt bruna produkt. Sitter som handen i lovikavanten till alla julens delikatesser men kan också bara inmundigas när andan faller på.

  
Tills i år har det hippa och på-tårna-bryggeriet De la Senne döpt om sin forna julöl Zinnebir X-Mas till Winter Mess. Dock har, vad jag förstår, inget ändrats med receptet utan denna ultratorra och väldigt moderna brygd är lika härlig som den har varit under ölens 10-åriga livstid.

  
Till min stora glädje (och många av er också) får vi ånyo stifta bekantskap med den superhärliga supertripeln/supersaisonen Avec les Bons Voeux. Jag kan inte sticka under stolen med att av dessa sex nyheter är denna produkt den jag kommer att köpa flest av men så är jag också fruktansvärd såld på ölstilen.

  
Sist men absolut inte minst får även vi svenskar ta del av Alexander Rodenbach återkomst. Denna körsbärsstinna Oud Bruin är makalös nu men kommer att bli guddomlig om några år. Jag anar att denna eftertraktade produkt kommer att försvinna först alla dessa nyheter så se till att plocka på er några flaskor om ni har möjlighet.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

3 tankar på “2016 års sista nyheter på Systembolaget

  1. Är ny på det här med att lagra öl och håller på att starta precis. Tänkte lägga undan ett par flaskor av alexander och rodenbach vintage. Hur länge bör dem ligga för att smaka som bäst?

    • Hej Janne.
      Min erfarenhet kring Alexander är att jag druckit den färsk samt lagrad i 15 år. Utifrån detta är mitt omdöme att ölen borde vara som bäst mellan 5-10 år. Vintagen har nog ännu längre potential i källaren beroende på hur man vill att den ska smaka. Vill man fortfarande ha den härliga syran bör man dricka relativt färsk och låter man den vila i källaren gifter sig alla smaker och syran klingar av. Efter 10 år kan ölen utveckla toner av sherry…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s