Maratonic ”Run Skrubbe, run”

Under mina löparsessioner fick jag ganska tidigt en idé om en vederkvickande återhämtningsöl. Min första tanke var att brygga en öl med Gainomax och att låta det Uppsalabaserade Jackdaw brygga den.

  
Emellertid har det gått en tid sedan min första tanke och det som kommer att bli slutprodukten vilket har resulterat i många sömnlösa nätter för bryggarna. Hur som helst var det dags att sätta planerna till verket i fredags och det var en spänd men taggad Skrubbe som anlände Uppsala tidigt på morgonen…

 Fredrik på Jackdaw hade redan tjuvstartat och gav mig en snabb uppdatering om de senaste små ändringarna samt hans senast små tankar även om en del saker med ölen är svåra att förutse.

-Vi får helt enkelt skjuta lite från höften, menade Fredrik.

Sagt och gjort. Gainomax är sedan länge borta som ingrediens och via tankar om vassleproteiner samt maltodextriner har vi landat i en specialblandad variant av Upsala Tonic. Denna specialvariant var osötad samt utan konserveringsmedel och tanken är att dess bitterhet till mångt och mycket ska ersätta humle i vår brygd plus att det ska verka uppfriskande efter över två mils löpande.

  
Lägg därtill att Fredrik under en av sina tankevurpor fått en idé om att ‘torrhumla’ ölen med hela kaffebönor från kafferosteriet The Broker. Fördelen med dessa ytterst varsamt behandlade kaffebönor är att de har väldigt mycket smakämnen kvar men inte de hårda brända rostningstonerna som ‘vanligt’ kaffe. Förutom subtila smaker kommer vår öl även få en dos koffein vilket också kan behövas efter en halvmaraton.

  
Eftersom ölen vars namn är Maratonic ”Run Skrubbe, run” har ytterst lite humle i sig (endast lite Magnum under inmäskningen samt en dos Hallertau Blanc precis på slutet under centrifugeringen) så valde Fredrik att inte låta vörten gå upp i kok. 

Bryggningen förflöt i stilla mak och utan missöden trots alla nya ingredienser och nya moment. Nu återstår bara väntan tills vi får smaka resultatet. Hur och var ni kan dricka den får jag återkomma med men på något sätt ska vi få ut den publikt!

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s