Vad händer i Belgien 2016?

Det kan man bara sia om och jag har inte gjort det sedan januari 2013 men jag tänker ändå ge mig på ett försök. Självklart är det ölscenen jag tänker på och 2016 ser ljust ut på många sätt. Till årets spådomar har jag även tagit mig friheten att låna rubrikerna från den utmärkta öljournalisten och bloggaren Joel Linderoths välskrivna inlägg härom dagen. Då kör vi…

  
 
Ännu fler bryggerier

Belgien är inget undantag mot övriga världen och det poppar upp nya bryggerier var och varannan dag. De nya unga bryggerierna tittar i större utsträckning på trender runt om i världen och är inte lika tungrodda som de redan etablerade vilket gör att de snabbt får en egen kundkrets såväl på hemmaplan som utomlands. Förvisso är många av nykomlingarna ‘spökbryggare’ och har inget eget bryggeri utan hyr in sig på de befintliga. Dock är det i större utsträckning än någonsin så att målet för dessa spökbryggare att de efter att ha lyckats skrapa ihop kapital tar steget och startar eget. Under 2016 kommer vi att se en uppsjö bryggare öppna sina egna etablisemang.

  
Mer finöl på restaurangen

Är kanske mer aktuellt på den svenska marknaden men det syns också en förändring runt om i Belgien. Jag brukar säga att till och med den sunkigaste syltan har ett tjugotal produkter och så kommer det att fortsätta vara men jag märker att det dyker upp fler och fler ‘fria’ ölställen. Det vill säga barer som inte styrs av ett bryggeri och dess utbud. Det börjar även dyka upp ställen som serverar ‘utländsk’ öl och även om det fortfarande inte är vanligt tror jag att 2016 kommer att bjuda på mer krogar där utbudet är större och mer omfattande av både inhemsk och importerad öl.

Lokala råvaror

Även användningen av närproducerat och lokalt ökar i Belgien. Lokala humleproducenter ökar och trots detta hinner de inte möta efterfrågan vilket förhoppningsvis bidrar till att fler börjar odla dessa ädla kottar. Detsamma kan man säga om lokal frukt och tack vare en god skörd av framförallt körsbär kommer 2016 se fler brygder som innehåller belgiska bär.

  
Suröl

Är större än någonsin. I Belgien kämpar de traditionellt bryggande lambictillverkarna att glädja alla surölsälskare men allt som bryggs tar slut snabbare och snabbare. Vissa bryggerier av dessa syrliga härligheter har till och med infört begränsade inköp för besökare och trenden lär hålla i sig. Under 2015 såg vi även en mängd nya produkter på markanden. Nya frukter, nya kryddor och mer nischade småbatcher. Det kommer att fortsätta i år. Vi såg också många nya bryggerier försöka sig på konststycket att släppa något inom det syrliga spannet och även det kommer att öka samt bli bättre under 2016.

Folköl, lättöl och lågalkohol-öl

Bland bryggare även kallad session öl och även om Belgien mer är känd för att ha kraftiga och kraftigast doningar finns det de som brygger öl som går att dricka oavsett om du ska jobba eller roa dig. Den här trenden har pågått ett par år och jag tror att den har kommit till Belgien för att stanna. Med tanke på att belgarna också jobbar hårt för att minska alkohol i trafiken förutsätter jag att fler bryggerier börjar brygga lågalkoholöl…

  
Lagrad öl

Att lagra öl är ingen nyhet varken för belgare eller utländska belgonördar. Dock ser jag på olika sociala medier att privata ölkällare runt om i världen växer lavinartat. Eftersom min källare fyller 10 år i år glädjer det mig att fler har upptäckt detta. Det finns få saker som är så rogivande som att tillbringa några minuter bland ens rariteter och läckerheter. Tyvärr ser jag inte samma trend bland krögare utan det fanns mer vintageöl på krogen för tio år sedan än vad det gör idag. Det beror säkerligen till hög grad på att antalet ölintresserade ökat och att krögarnas källare inte hinner med att hålla samma tempo.

Lagrad öl 2

Här handlar det om en annan typ av lagrad öl och även den här företeelsen ser ut att fortsätta. Denna rubrik syftar till att bryggare lagrar sin öl på olika fat och det är ingen nyhet för belgiska bryggare. Dock ser jag att näst intill alla bryggare numer har en eller flera ekfatslagrade produkter i sin ölportfölj. Sedan några år tillbaka är det viktigare och viktigare att specificera vilken typ av ek ölen har legat på och ibland går det nästan till överdrift. Emellertid är jag övertygad om att detta kommer att fortsätta, dels för att bryggaran kan få ut mer pengar av oss konsumenter så fort de ekar något och dels för att det kan vara ett sätt för bryggarna att rädda en batch öl som inte blev som de tänkt sig.

  

Hembryggd öl

Är en stor hobby även i Belgien. Detta är också startskottet för många nya bryggerier och ett tämligen billigt sätt att testa sina vingar. Eftersom regelsystemet ser annorlunda ut i Belgien kan hembryggare även sälja sin öl kommersiellt vilket gör det lite lättare att ta steget ur garaget och in på hyllorna.

Mer export av svensk öl

Går ju inte att svara på ur ett belgiskt perspektiv men 2015 innebar en liten svensk import till vissa belgiska ölbutiker. Fantastiskt roligt, tycker jag, och jag ser absolut en fortsättning på detta. Jag ser gärna att vissa svenska öl dyker upp på krogar runt om i Belgien och vi får se om det sker redan i år. 2015 var även året då vi fick se represetation av ett svenskt bryggeri på en belgisk ölfestival och det ser jag gärna mer av under det kommande året.

   

Fler samarbeten

Något jag försöker åstadkomma så fort jag får chansen. Alltid när jag sammanför bryggare från olika delar av världen föreslår jag att de ska brygga något tillsammans. Om vi nöjer oss med att titta på belgiska och svenska samarbeten såg vi redan några stycken under 2015 men jag hoppas och vet att det blir fler under 2016. Eftersom min mission fyller 15 år har jag intentionen att åtminstone brygga på ett belgiskt bryggeri i år men gärna fler.

  
Fler kvinnor i ölvärlden

I Belgien finns det redan en uppsjö kvinnor som brygger öl och driver bryggerier men självklart kan det bli fler och det ser jag gärna. Jag hoppas att den stigande trenden fortsätter under 2016 och med Sofie Vanrafelghem i spetsen är jag övertygad om att fallet kommer att bli så…

Fler krögare som gör egen öl

Detta är något jag efterlyst i Sverige och jag är förvånad över att de tagit så lång tid innan det har hänt något och att det går så sakta för vissa. Vad det gäller unik eller ometiketterad redan befintlig öl till olika restauranger och krögare ligger Belgien i framkant. I Belgien har även exempelvis ölbutiker och turistmål förstått innebörden av och storheten i att ha en egen speciell öl. Jag ser inte att just detta skulle avta utan snarare hålla sig på samma konstanta nivå som det har varit under de senaste tio åren…

  
Fler bryggerier med egen bryggpub

Trots alla öl och bryggerier i Belgien är antalet bryggpubar försvinnande liten. Med tanke på att belgarna inte har samma krångliga regelverk som exempelvis Sverige är jag förvånad över att det inte finns fler. Förvisso kan man dricka öl på de flesta av de belgiska bryggerierna men nu menar jag en klassisk bryggpub. Dock känner jag på mig att en förändringens vind är på väg och det finns föraningar att så är fallet och vi får se om det sker redan under 2016 eller om det ligger på framtiden.

Fler festivaler med öl på menyn

I Belgien finns det redan ett 40-tal mellanstora till stora festivaler och betydligt fler små till minimala men trots detta dyker det upp nya om än inte i lika stor utsträckning som exempelvis Sverige. Trenden som jag ser det är att de nya festivalerna bjuder in bryggerier från andra länder vilket är roligt. för även om Belgien enligt mig har den absolut bästa och bredaste ölfloran skadar det inte med influenser från andra ölkulturer.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s