De Vlier

Jag stötte på De Vliers bryggare och ägare Marc Andries 2009 på Zythosfestivalen när jag testade hans premiäröl Kessel Blond. Då hade han och hans fru varit igång med bryggeriet i ett år. Jag minns att jag tänkte att det här bryggeriet har potential och det blir något att hålla utkik efter.

 Nu sex år senare visade det sig att min föraning visade sig stämma. Fler tycker tydligen som jag eftersom de redan har skalat upp produktionen och flyttat från Kessel-Lo till Holsbeek i flamländska Brabant. De Vlier betyder fläder vilket Marc använder i ett flertal av deras produkter men det är också en hyllning till klostret i Vlierbeek.

 Bryggeriet släpper nästan enkom fat eller 75:or och alla Marcs öl är humlade med Saaz någon gång under produktionen. En förklaring till detta och ytterligare en sak som skiljer De Vlier från många andra är att alla deras öl jäses i aletemperatur men med lagerjäst. Marc tycker resultatet blir mer intressant så.

 Förutom dessa egenheter och en synnerligen trevlig experimentlusta så brygger De Vlier även tre olika champagneöl vilka är tre ypperligt välsmakande produkter. En ren, en med fläder och en med hallon. Varje lördag mellan 16-20 håller bryggeriet sitt ‘Taphouse’ öppet för de som vill. Kommer man redan vid 15 kan man få en bryggeritur samt smakprov för 5 euro. Ytterligare en sak att förra upp på sin belgiska avcheckningslista…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s