Tendens i vardande?

Under de senaste 10 dagarna har jag av tre oberoende källor fått en av mina trendmisstankar bekräftade. Globalt har den varit på tapeten men nu börjar det även röra på sig i Belgien. Det handlar om en ölstil som normalt sett inte tilltalar mig men självklart finns det undantag. Har man även i åtanke att det är en av de svåraste stilarna att brygga eftersom dess renhet inte ger rum för några misstag eller felsmaker får jag väl sälla mig till leden och välkomna den.

  

Ni har säkert räknat ut att det handlar om lageröl! Nu pratar jag inte om de stora bryggeriernas internationella blask utan om de små bryggeriernas hantverksmässiga produkter. Öl som är rena som källvatten och som går att dricka till korna går hem men även den kraftigare varianten som oftast har förnamnet Imperial. 

 

Trendsättarna och innovatörerna på Struise är förståss redan där med sin Imperialist men bland andra mindre belgiska bryggerier är det värt att nämna Slaapmutske som producerar en torrhumlad lager och Schelde med sin snygga Pils. Framtiden får utvisa om den kvalitativa lagern har någon plats i den gigantiska belgiska ölfloran.

 

Som sagt har jag hört detta på tre olika håll under väldigt kort tid. Första gången var när jag lunchade med Jef Goetelen som har ett bryggeri vid namn Hofbrouwerijke. Han menade det jag precis sagt och förutom ett eget bryggeri jobbar Jef på Belgiens största brygggrossist, Brouwland, vilket gör att han får väldigt mycket ‘inside information’. Källa nummer två är ingen mindre än Tomas Danko som numer är på CAP. När vi var där i söndags fick vi bland annat prova deras nya pilsner samt deras kraftigare lager som föll mig väldigt mycket i smaken.

  

Sist men inte minst la Omnipollo upp en bild på sin nya huslager igår. Bland nytänkare och kreatörer är Henok och Karl i främsta ledet och när de inom kort öppnar sin nya bar* kommer deras nya lager Perikles som är bryggd på Proef finnas till lagerdrickarna. 

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

*Det har väl knappast undgått er att Omnipollo ska öppna en pizzeria med hantverksöl som heter Omnipollos Hatt och ligger på Hökens Gata i Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s