Skolavslutning

Igår var jag på min dotters skolavslutning och det verkar vara ett allmäntillstånd runt om i landet. Under all skönsång och uppklädda barn slog det mig att jag farit med en ofrivillig lögn…

20140612-092126-33686162.jpg
Jag brukar ofta hävda att Maredsous 6 är den första belgiska ölen jag drack men där i solen insåg jag att när jag själv slutade gymnasiet drack jag och mina vänner en för avseendet passande belgisk lager. Den lokala ICA-butiken reade ut flak för 79:- och det passade både våra plånböcker och syften.

20140612-092832-34112061.jpg
Ölen heter Skol* och föddes 1964 på en bryggerikoncern i Kongo som heter Unibra. Koncernen bildades av Michel Renecom, i och med Belgiska Kongos frigörelse 1960, och vara en hopslagning av fyra kongolesiska bryggerier. Redan från start var idéen med ölen att den skulle bli en global produkt och till en början skulle det ske med hjälp av bland andra Pripps!

20140612-093644-34604773.jpg
Trots frigörelsen och satsningen på den internationella marknaden anspelade belgarna på sin kolonialism och Skols ansikte utåt blev den politiskt inkorrekta figuren Tonton. Numer är det försäljningstricket sol, bad och sex och ölen har fått lite nya samarbetspartners** även om Unibra fortfarande styr den afrikanska marknaden.

20140612-094645-35205636.jpg
Om ni inte är öltickers, å det grövsta, behöver ni inte göra er besvär att jaga denna produkten. Även den fattiga, törstiga Jens insåg 1992 att detta inte var så gott och om man tror på RateBeers bedömningar verkar det vara en korrekt bedömning…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Namnet har ingenting med ‘skola’ att göra. Det sägs komma från ‘skalle’ som sedermera blev ‘skål’ och slutligen ‘skol’…

**Bland andra AB InBev och Carlsberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s