Kaffe med dopp…

Det är alltid en ynnest att få komma hem till svärföräldrarna och man behöver sannerligen inte vara orolig att man svälter! Knappt hinner frukosten dukas bort förrän det är elvakaffe, strax därpå är det en kraftig lunch följt av eftermiddagskaffe. Självklart ska kakfatet och bullarna fram varje gång det bjuds kaffe…

20140608-162948-59388007.jpg
I Belgien och i vissa av dess grannländer finns det en kaka som heter Speculoos. Den brukar främst uppträda kring Sinterklaas men går oftast få tag i året runt. Kakan används även för att smaksätta likörer, choklad och den finns som ‘soft spread’. Tyvärr har den även använts i vissa öl…

20140608-165423-60863125.jpg
Den mest kända av dessa sötsliskiga brygder kommer från Ecaussinnes och heter ‘Cookie Beer’. Inte helt förvånande har även Proef använt sig av kakan till en öl bryggd åt de nederländska fantombryggarna S.N.A.B.*. Denna produkt har inte korsat min väg än men är enligt utsago en kakkryddad Barley Wine som har döpts till ‘Speculator’.

20140608-170140-61300433.jpg
Sedan i augusti 2012 har även det relativt nya bryggeriet Toetëlèr kunnat erbjuda en kaköl, Speculaas, och den har också fallit mellan mina smakstolar. Jag kan villigt erkänna att jag inte jagar dessa produkter med ljus och lykta men skulle jag stöta på dem hade de antagligen provats…

Tack för kaffet/
Jens Skrubbe

*Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers

1 tanke på “Kaffe med dopp…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s