Sint Canarus

Det brukar kallas ett av de minsta bryggerierna i Belgien men själva är man stolta och säger att det är det största och bästa bryggeriet i Gottem (Deinze, Östflandern).

20140527-094849-35329829.jpg
Sint Canarus är en liten pärla till bryggeri som drivs av den otroligt sympatiske och fryntlige Piet Meirhaeghe. Piet,som även går under namnet Dr. Canarus, tror att han började brygga hemma 1988. Efter ett par år fick han jobb på det nu nedlagda bryggeriet Riva.

20140527-095523-35723303.jpg
2003 var det dags att ställa sig på egna ben. Redan 1999 hade Piet funnit huset som idag hyser bryggeriet och med hjälp av hans före detta arbetsgivare kom han igång. Då bryggde han 200 liter i stöten, nu har han med hjälp av en kollega (Peter Kindts, andra bryggerier (t.ex. Smisje) och investeringar kommit upp i batcher på 3000 liter.

20140527-100307-36187838.jpg
Förutom en del engångsbrygder, en del samarbetsöl och några beställningsprodukter har Piet tre ordinarie produkter plus en julöl (Père Canard) i sin produktportfölj. En klockren tripel vid namn ‘Sint Canarus Tripel’, en fyllig mörk rackare som heter ‘Potteloereke’ och en finurlig liten besking benämnd ‘Maeght van Gottem’. Den sistnämnda, som betyder ‘jungfrun från Gottem’, har förärats med en alldeles unik, ‘lokal’ torrhumling. I varje flaska petar man nämligen i en liten humlekotte som får vila tillsammans med ölen tills den inmundigas. Kul och udda.

20140527-101040-36640178.jpg
Namnet på bryggeriet kommer för övrigt från den lokal ölklubben ”Semper Canarus” (alltid full) som förärades av Piet med att få ett alldeles eget bryggeri uppkallat efter sig. Snacka om att ta seden dit man kommer och säkra ett framtida, lokalt klientel…

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s