Våffeldagen 2014

Då var det dags att äta våfflor, waffels eller gaufres igen. Våffeldagen är här!

20140325-085405.jpg
För alla som är trogna den frasiga härlighetens värld rekommenderar jag en fabulös sida. Dock ska jag i sinom tid presentera ett något mer raffinerat recept på Liégevåfflor än vad de gör men allt har sin tid.

20140325-163304.jpg
Här följer ett par tänkvärda tips rörande era våfflor:
– Låt gärna våffelsmeten vila en stund innan du börjar gräddningen. Smeten blir tjockare, våfflorna luftigare och frasigare. Det går också bra att göra smeten dagen innan och ställa den i kylen under natten.
– Vispa gärna i smeten mellan gräddningarna eftersom mjölet i de flesta smetar vill sjunka till bottnen! Detta gäller särkilt dem med fiberrikare mjöl och majsmjölsvåfflor. Rör lite försiktigare i jästdegen dock. Annars kan de tappa jäskraft.
– Använd gärna belgisk, spritsig öl istället för mineralvatten i belgiska våfflor!

20140325-163949.jpg
– Om du vill slippa sladdriga våfflor skall du låta dem svalna var för sig på galler. Var dock aktsam om du varmhåller dem. De blir gärna till skorpor om de ligger i ugnen för länge!
– Om du använder ett våffeljärn utan teflon är det bäst att smörja laggarna före första gräddningen, även om du har mycket smör i smeten. Om smeten inte innehåller så mycket fett kan det bli nödvändigt att smörja oftare.
– I de fall där man bara använder smöret till gräddningen kan du smälta smöret och hälla det i smeten istället. Då behövs inget smör till gräddningen förutom till första laggen.
– För att få riktigt god smörsmak på våfflorna skall du vara aktsam när det skall smältas. Det får inte koka. Smält antingen på låg värme och lyft av kastrullen när smöret knappt smält färdigt, eller använd vattenbad.
– Drick med fördel belgiska öl till din frasiga bakverk!

20140325-164849.jpg
Lycka till och ha en riktigt trevlig tisdag med många smarriga våfflor!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s