En stor stark, tack!

I Belgien är det inte ovanligt att man kan köpa öl på stor, större och störst flaska! Nu är det inte bara ett roligt pynt och en kul present utan ölen utvecklas också på ett helt annat sätt, den smakar annorlunda och ur lagringssynpunkt är det mycket bättre.

20121103-010332.jpg
Häromdagen när novemberölen på Systembolaget släpptes fanns St Bernardus Abt på Magnumflaska bland nyheterna. Utan att ha druckit den än så är jag säker på att den är något för söt. Ge den fem år i källaren och du kommer inte bara dubblat dina pengar utan också gett ölen en chans att mogna och för smakerna att gifta sig med varandra.

Till skillnad från andra storpack tenderar storflaskorna att ha ett dyrare literpris än de mindre flaskorna. Det beror till störst del på två saker. För det första så har dessa buteljer genomgått en röntgen för att bli godkända. Minsta lilla luftbubbla kan nämligen förvandla dessa flaskor till bomber och historiskt har folk dött vid buteljeringsögonblicket när flaskor sprängts. Det skapas ett mäktigt tryck och trots att glaset kan vara över en centimeter händer det alltså att flaskor ‘detonerar’. För det andra är ölen handtappad eftersom det inte finns någon buteljeringslina som kan handskas med flaskor över 1,5 liter. Även etiketteringen är manuell. Tids- och manskrävande, med andra ord dyrt.

20121103-010450.jpg
Nå, vilka flaskor finns det och vad heter de?
Fritt översatt från ”Good Beer Guide Belgium” femte upplagan:

15 liter: Nebuchadnezzar, kung över Babylon, 605-562 f.Kr.
12 liter: Balthazar, en av de tre vise männen, han med rökelsen…
9 liter: Salmanazar, kung över Assyrierna, 859-824 f.Kr.
6 liter: Methusalem, biblisk patriark som blev 969 år sägs det!
4,5 liter: Rehoboam, kung Salomons son, 922-908 f.Kr.
3 liter: Jeroboam, grundare av och Israels första kung, 931-910 f.Kr.
1,5 liter: Magnum, amerikansk privatdetektiv, 1980-1988 e.Kr.

20121103-010607.jpg
Det lär ha funnits ännu större pavor förr i tiden. Dels fanns det en 20 liters som kallades Salomon eller Melchior och dels fanns det för den törstige 27 litersflaskan Primat!
Jobbigt om man inte har någon bra ‘stopper’….

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

7 tankar på “En stor stark, tack!

 1. Jag har haft marigt att ta åt mig belgisk öl, men jobbar mig in på dom och är på god väg =). Får titta in i din bar och se vad du kanske kan hjälpa mig med. Mycket trevlig blogg!

  • Hej Micke.
   Du är välkommen förbi så ska vi plocka fram några öl som du säkerligen kommer att uppskatta. Se till att det är en torsdag eftersom det är enda kvällen som jag är på plats!
   Väl mött och tack!

 2. Klart vi gillar anekdoterna Jens. Alltid skoj med folk som har stenkoll på saker och ting. Den där 27 liters-flaskan låter rätt intresant. Måste ju ha varit makalöst meckig att handskas med..

  St Bernardus Abt 12 som du nämner är riktigt bra. JAg köpte på mig flera flaskor och har en kvar som jag tänkte spara i några år. Det är faktiskt ett av mina absoluta favoritöl så det är kul att du skriver om den. Det vore intressant att vertikaltesta olika årgångar av den men då bör man väl vara en liten grupp som delar på allt antar jag, annars lär det bli hysteriskt dyrt om man ska köpa flera olika årgångar och tömma varje flaska själv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s