Ett rop på hjälp!

Den här bloggen startade jag för drygt sex år sedan eftersom jag tyckte att belgisk öl behövde en plattform i Sverige. Min ambition var att svenskar skulle få upp ögonen för detta lilla lands produkter i en växande ölvärld och upplysa om dess bredd samt storhet. Jag knappade ner mina små alster och hoppades att jag skulle värva några själar till den belgiska ölkulturen men föga anade jag att lilla jag fem månader senare skulle bli kontaktad av ett alldeles nystartat ölmagasin!

Trots att jag aldrig hade publicerat en redaktionell text i hela mitt liv fick jag chansen att skriva om bland annat Brekeriet, Fredrik Elin på Urban Deli, Stout & Porter men även ett resereportage från mitt kära Belgien samt två av landets brygder, Lentebier från Glazen Toren och N’Ice Chouffe från Brasserie d’Achouffe. Trots att det nu var ett tag sedan jag bidrog med någon artikel i magasinet läser jag den så fort den landar i brevlådan och det är alltid en ynnest att dra av plasten och mötas av trycksvärtedoften. Emellertid förbyttes glädjen till oro när det sista numret av magasinet damp ner för någon vecka sedan och jag möttes av en ärlig, självutlämnande samt vädjande ledare som löd så här:

Början på slutet?

Första juli 2013 stod jag på en flygplanstrappa för att åka till Sicilien. Resan var planerad sedan länge, men vad jag inte hade planerat var att jag i handen skulle stå med min bärbara dator uppkopplad mot tryckeriets server via mobilen i fickan, och skicka iväg de sista sidorna av c/o HOPS första nummer. Trots att jag hade flera års erfarenhet av magasinsjobbande kunde jag aldrig föreställa mig att det skulle ta så mycket tid att få ihop alla pusselbitar för ett eget magasin. Dagarna innan resan hade jag i princip inte sovit mer än någon timme per dygn, och med hjälp av flickvän och en kompis jobbat hårt för att hinna klart med alla sidor innan tryckdeadline.

Nästan fyra år senare står jag på releasefesten av det 19:e numret och får reda på att den person, som jobbat som säljare med mig de senaste fem åren, hittat på annonsbokningar i numret som vi firade den kvällen. Det skulle visa sig att annonsbokningarna bara var en av flera allvarliga grejer han gjort mot mig och mitt företag. Det blev starten på en total mardröm.

Nu ytterligare ett år senare kämpar jag med att få ihop numret som du nu håller i handen och funderar på om envisheten att hålla liv i sin dröm håller på att gå över styr. Hälsan är trots allt viktigare, och anledningen till att detta nummer är försenat är för att jag i våras “drog ur sladden” till min tidningsfabrik för att överhudtaget orka gå upp på morgonen. Tankarna snurrar i skallen. Jag har ju fått leva min dröm om att ge ut mitt eget magasin i över fem år och kanske är det dags att ge upp. Jag har därför bestämt att om jag inte lyckas få ihop ytterligare 2 000 prenumeranter fram till c/o HOPS #24 som släpps i oktober blir det bara ytterligare fyra nummer efter det (så att de som lagt en prenumeration under hösten får sina fem nummer). Jag hoppas så otroligt mycket att jag ska slippa göra det, men detta är omöjligt fortsätta göra ensam. Välgjorda magasin är dyrt att producera, och speciellt när upplagan är låg. Skulle jag därför kunna få ihop ytterligare ett par tusen prenumeranter skulle jag kunna plocka in 2–3 stycken halvtidstjänster som kunde hjälpa mig fortsätta sprida kunskapen och nyfikenheten på ölvärlden, och då samtidigt hjälpa Sveriges fantastiska bryggerier. Något jag verkligen brinner för att göra. Och jag är övertygad om att c/o HOPS hjälper till att öka förståelsen för hantverket och det slit som småbryggerierna dagligen kämpar med för att ge oss all fantastisk öl.

Jag har sedan starten trott på att nå 10 000 prenumeranter i Sverige, något som jag fortfarande på sikt tror är möjligt med en produkt som c/o HOPS. Jag hoppas att ni vill hjälpa mig sprida ordet om c/o HOPS så att fler lägger en prenumeration, så att magasinmakandet kan bli mer teamwork, för teamwork är något jag tror är vägen till framgång. Titta bara på Göteborg, tillsammans är man starkare och då når man också längst!

Johan Holm

Det vore oerhört tråkigt att om detta välgjorda, informativa och välbehövliga magasin får lägga ner. Jag anser att den svenska ölmarknaden skulle bli fattigare utan c/o Hops och om ni håller med mig samt av någon anledning inte har en prenumeration kan ni enkelt lösa det här.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s