Ack, ack, ack…

Ända sedan jag började med belgisk öl för över 17 år sedan har många belgare haft en tråkig inställning till kvinnors smakpalett. I de flesta fall är det äldre män som talar i termer av ‘kvinnoöl’ eller ‘sånt som kvinnor tycker om’ men tyvärr är detta något som genomsyrat flera generationer och ibland säger även kvinnor liknande dumheter. Ölen dessa bakåtsträvare syftar till är i de flesta fall söta, lågalkoholhaltiga produkter gärna smaksatt med någon typ av fruktsirap/juice.

  
Min erfarenhet är snarare tvärtom, dvs att kvinnor mycket väl vet vad de gillar och jag blir inte det minsta förvånad om det är en Imperial Stout på 12%. I de flesta fall har jag också upplevt att det ger mycket mer att prata smaker med kvinnor eftersom de allt som oftast har ett större smakvokabulär och är mer noggranna i vad de vill ha. Det är inte ofta jag får repliken ”Ge mig något gott” från en kvinna…

Nu upplever jag att successivt börjat gå åt rätt håll i Belgien. Kvinnor tar mer och mer plats både som bryggare och som öldrickare. Belgien är även inne i en generationsväxling på de tradtionella bryggerierna samtidigt som det poppar upp nytänkande och liberala småbryggerier. Därför smärtar det mig att se följande produkt. Snacka om två steg fram och ett steg tillbaka…

  
Klockan tickar mot 2018 med allt vad det innebär och då väljer bryggeriet Gulden Spoor att lansera Ladybuk Cherry. Suck! Eftersom produkten inte dykt upp på markanden finns ytterst lite information att finna om detta bakslag men som jag förstår är det en 6%-ig, toksöt brygd med körsbärssirap som är tänkt att tilltala kvinnor. Dubbelsuck! Bryggeriets totalt misslyckade tanke är att deras tidigare produktserie Netebuk (döpta efter en legend om en flygande get) äntligen ska få en partner och att kärlek ska frodas men den idén tycker jag faller pladask när man anar hur de tänker. 

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s