Belgisk ölsafari.

Ja, jag vet att om man vill hitta specialöl (av alla dess slag) åtminstone i Italien är det bäst att gå till specialsorterade affärer, vinotek eller delikatessbutiker men när jag är på semester och har sonderat närterrängen samt finkammat de allra flesta ställen som säljer öl där brukar jag roa mig med belgisk ölsafari.

 
Denna lilla lek innebär att jag under ett par, tre timmar ger mig ut på en promenad till stadens utkanter och besöker diverse större matvarukedjor samt deras något större butiker för att undersöka vad de har för belgiskt utbud. Igår var det dags för årets tur.
 
I stekande sol satte jag på mig min ryggsäck och började jakten. Att det var söndag märktes när jag kom förbi första butiken Prix Quality som visade sig vara stängd men glad i hågen fortsatte jag, förvisso utan några stora förväntningar, till nästa affär…

   
…Lidl. Mycket riktigt var deras utbud katastrofalt dåligt och antal belgare summerades till noll. Jag pinnade snabbt därifrån och tog sikte mot nästa etablissemang som i sanningens namn inte heller hade min tro på något svindlande utbud. Efter ytterligare någon kilometer nådde jag Eurospar… 

 
…och där blev jag en aning överraskad. Utbudet var bra mycket bättre än vad jag hade trott även om belgarna bestod av mestadels samma belgare jag stött på innan på mina resor i Italien. Av de femtontalet belgiska produkterna var jag mest förvånad över att hitta Lindmans Faro och Cuvée des Trolls här. Sjukt nöjd med att fått mina fördomar grusade strosade jag vidare mot detta äventyrs sista mål.

  
Affärskedjan Conad har ofta levererat under mina tidigare besök i Italien så jag var vid gott mod när jag äntrade butiken. Åter igen visade det sig att de gick vinnande ur denna bataljen om än inte lika stor som jag på förhand anat. Conad stoltserade med ett tjugotal belgare plus att deras utbud av ‘utländsk’ öl var större än på föregående butiker. Glädjande nog hade de både Orval, Chimay Bleue, Blanche de Bruxelles samt Big Chouffe. Här fyllde jag väskan med diverse öl och traskade sedan glad och förnöjd hemåt i brännheta eftermiddagssolen.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s