Syrligt svar och fler syrligheter…

Min nyfikenhet kring Belgoo Beer och deras syrliga projekt jag nämnde tidigare i veckan är nu stillad!

  
Jag hade fel i mina antaganden och svaret på gåtan var att detta är ett experiment att producera en helt spontanjäst brygd eller rätt och slätt en variant av lambic! Svaret jag fick på min fråga till bryggaren Jo van Aert om det möjligen var en Sour eller ett försök att göra en Oud Bruin-liknande öl löd:

It’s more the lambik method with 100% spontanuous fermentation. Never thought this would work so well… 

…but of course we are for 100% in the Senne Valley…

Jag applåderar försöket och håller tummarna att allt går väl samt ser fram emot resultatet.

   
Vidare låter Cantillon meddela att de för första gången jobbar med en italiensk vinmakare*. Det är en vinproducent bestående av sex vänner som heter Cantina Giardino och de har försett Cantillon med druvrester (om jag förstår det hela rätt) från två varianter av den historiska druvan Greco tillsammans med ett hasselnöt- och mullbärsfat. 

 
Den ena av dessa Grecodruvrester tillsammans med vört från Cantillon får vila på ovanstående fat medan den andra typen av Greco har blandats i en ‘vanlig’ tvåårig lambic. Nu återstår väntan innan vi förhoppningsvis får njuta av resultatet…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

  
 *Cantillon släppte 2008 en druvlambic med namnet Don Quijote som har italienska druvor coh som är producerad för två ställen i Italien. Dock finns det lite oklarheter hur de druvorna kom till Cantillon samt att dessa druvor anses vara för söta till vin utan används till andra produkter såsom bland annat godis och hygienartiklar. För mer info läs här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s