Zythosfestivalen får kritik!

Belgiens bästa ölfestival, i mina ögon, Zythosfestivalen eller ZBF har under några år fått viss negativ kritik.

   

Anledningen till detta är att många bryggerier anser att fantom- och spökbryggare (sk Bierfirms) får och tar för mycket plats. Vissa ansedda bryggerier har därför under de sista åren valt att avstå festivalen. 

I år har detta dilemma och problem, som de fysiska bryggerierna kallar det, eskalerat. Mycket på grund av den stora tillväxt som sker i den belgiska bryggerinäringen (både bland bryggerier och fantombryggerier) gjort att ett flertal av de ständigt återkommande bryggerierna inte hunnit anmäla sig i tid. Enligt ett av dem tog de 55 monterplatserna slut på tre dagar! 

Jag vet inte hur jag ska ställa mig i frågan. Å ena sidan är det alltid kul att prova något nytt bryggeri och dess produkter men å andra sidan känns det trist att inte få träffa vissa av de bryggerier jag numer anser vara mina vänner. Om utvecklingen fortsätter i denna riktningen kanske det blir läge för de bryggerier som missar att anmäla sig i tid skapar en egen festival under samma helg. Ungefär som när konstnärerna i Berlin under Hitlers diktatur skapade ‘de refuserades salong’…


 

En annan nyhet som glädjer de deltagande bryggerierna men som jag vet kommer att reta en uppsjö av besökarna är att för första gången i festivalens historia får bryggerierna ta mer ‘betalt’ för vissa unika eller speciella öl. Under alla år har regeln ‘en öl, en polett’ gällt men från och med i år får man alltså ta två poletter om man anser sig servera en raritet eller något udda. Det ska bli intressant att se hur detta mottas…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s