Ytterligare en glasgåta är löst!

För lite drygt ett år sedan ställdes jag inför en gåta gällande Orvalglasen som jag efter ett tag kunde ge svar på. Nu har det dykt upp ytterligare en glasgåta denna gången tog det lite längre tid att klura ut svaret.

  
Faktum är att jag inte lagt något överdrivet krut på att lösa denna gåtan men igår hade jag prominent besök på Pressklubben av Lauranne Grenier från Timmermans och då kunde jag inte låta bli att fråga om detta dilemma. Anar ni vad det är genom att kolla på bilden här ovan utan att tjuvkika på nedanliggande bild?

  
Ursprungligen ställdes frågan av en gäst som såg denna diffrentierade detaljen på två av våra Timmermansglas, dvs att samma bryggeri stoltserar med två olika årtal när de grundades. Efter att ha konsulterat mina olika böcker och internet kunde jag bara konstatera att helt plötsligt var bryggeriet 79 år äldre men utan att få någon förklaring.

  
Nu när jag har facit på hand anade jag svaret men man kan aldrig så noga veta. Sanningen bakom de båda årtalen är att ‘världens äldsta nu kvarvarande lambicbryggeri’ grundades mycket riktigt 1702* i Itterbeek på den plats där det fortfarande befinner sig idag. Anledningen till att de skrev 1781 förut var att det året tog den nuvarande ägarfamiljen över Timmermans och deras ättlingar driver det fortfarande om än, sedan 1993, under Martin’s Finest Beer Selections flagga och direktiv. 

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

*Bryggeriet hette från början ‘Het Molleken’. Under tidigt 1900-tal ändrades namnet till Timmermans.

1 tanke på “Ytterligare en glasgåta är löst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s