Glädjande siffror, eller?

På diverse sociala medier studsar det runt väldigt positiva siffror angående den blomstrande bryggeriboomen i Belgien och dessa siffror är hämtade från en artikel ur den belgiska tidningen De Morgen. Siffrorna berättar att på sju år har belgiska bryggerier ökat med 70% eller i mängd från 141 till 259 st. Visst låter det fantastiskt men är det verkligen så?

  
Nej, tyvärr inte. Tidningen har helt enkelt valt att publicera siffror grundade på det belgiska skatteverkets kod (11050) för ölproduktion. Den här koden stämmer inte överens med verkligheten eftersom den förutom fysiska bryggerier används av många Bierfirms (d.v.s. kontraktsbryggare och spökbryggare). Lägg därtill att en del nedlagda bryggerier inte raderats ur registret utan alltjämt räknas.

  
Nå, hur många bryggerier finns det i mitt kära Belgien? Det finns självklart flera sätt att titta på detta men om man räknar fysiska bryggerier stannar siffran på 168 (1/1 2015) enligt det belgiska ölfrämjandet Zythos officiella lista. Lägg därtill 4 st lambicblandare och vi får siffran 172. Emellertid räknas exempelvis inte Duvel/Moortgat, Liefmans, De Koninck och Achouffe som fyra bryggerier enligt denna lista utan som ett eftersom de tre sistnämnda vilar under Duvels vingar trots att de har egna bryggerier.

  
Duvel/Moortgat är som sagt inte ensamma om detta och eftersom det finns fler bryggerijättar i Belgien finns det fler fussioner. Väljer man att räknar alla inkorporerade bryggerier landar den inofficiella slutsiffran på totalt 185. Det får anses bra om man ser till Belgiens yta som knappt är större än Småland och att i mitten av 90-talet fanns det  färre än 100 bryggerier. Betänker man att Belgien hade 3223 bryggerier år 1900 är det lite ledsamt…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s