Ost till väst…

Nu rullar jag med SJ mot Uddevalla och deras nyinstiftade Vin & Delikatessmässa. Där ska jag som sagt hålla en belgisk ölprovning men eftersom det mässan är inriktad mot mat har jag över fem kilo belgisk ost i bagaget.
image
Denna gången blev det den härligt krämiga hårdosten Watou Speciale. Osten tillverkas av Belgamilk i samarbete med bryggeriet St Bernard som i sin tur gör en öl som heter St Bernardus Watou Tripel och båda produkterna har samma ‘etikett’ visandes torget och kyrkan i byn Watou.
image
Detta är inget unikt för St Bernard utan det är snarare regel än undantag att olika bryggerier producerar någon form av ost och Belgien har ett fantastiskt utbud av olika varianter. Exempelvis Chimay har inte mindre än sju olika varianter av ost i sin portfölj och många av dem har vi varit bortskämda med i Sverige eftersom An Delanghe har försett oss med dem. Tyvärr håller hon på att avveckla sin ostförsäljning men är man sugen på belgisk ost kan jag rekommendera ostfanatikern i Hötorgshallen.
image
Ett klassiskt barsnacks i Belgien som florerar på många ställen är ostkuber, stark senap och sellerisalt. Fett och salt, genialiskt och gott. Man tar en ostkub, doppar den först i senap och sen i sellerisalt. Det ack så viktiga sellerisaltet har tack och lov dykt upp på de flesta välsorterade matvarubutikerna runt om i landet.
image

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s