Vad föreställer en etikett?

I Belgien finns som bekant tusentals olika öl och dessa (förutom Westvleteren) pryds med etiketter av alla dess slag. Om man bortser från estetiken som ibland kan vara sådär, tyckte jag att det var intressant att titta på vad som visas på flaskorna. Sagt och gjort.

2015/01/img_1333.jpg
För att skaffa mig en bild valde jag ut några vanligt förekommande objekt och självklart kunde en och samma etikett erhålla flertalet objekt. Objekten fördelades under följande kategorier: manliga figurer, kvinnliga figurer, byggnader, landskap, djur, fantasi, växter/frukter, artefakter, bryggutrustning, öl, fordon/instrument och text/siffror.

2015/01/img_1328.jpg
Efter att ha gått igenom över tusen olika etiketter blev resultatet följande:
Inte helt förvånande innehåller belgiska etiketter mest manliga figurer och de återfinns på inte mindre än 262 stycken, kvinnliga figurer ser vi på endast 80 etiketter medan byggnader gestaltas på 184 olika. Naturskildringar och landskap förekommer på 107 olika etiketter och självklart är växtriket mycket representerat med hela 151 men lite förvånande är att djurmotiven är strax efter med 150 stycken motiv. Fantasi är också ett populärt objekt med hela 122 objekt. De etiketter med ren eller mer eller mindre ren text/siffror är den näst största gruppen med 240.

2015/01/img_1329.jpg
Något överraskande är det bara 86 etiketter som visar på öl, flaskor och glas och endast 59 st som skyltar med bryggverk och tunnor. Artefakter, vapen, sköldar och dylikt syns på 52 och minst förekommande är gruppen fordon/instrument som bara dyker upp på 20 olika etiketter.

2015/01/img_1341.jpg
Vad kan man lära av det här? Ja, inte helt förvånande var männen den största gruppen. Den består mestadels av munkar, tomtar och törstiga själar medan de få kvinnor som avtecknas är änglar, nunnor och häxor. Om man tittar på byggnader är det självklart mycket kloster, kyrkor och slott men även lantbruk. Text/siffror-etiketter är vanligast förekommande på lageröl, veteöl och trappister vilket förklarar dess stora siffra. Kärleken för djur låter jag vara obesvarad men det är mer förståeligt med etiketter på frukter, bär, säd och humle. Den stora representationen av fantasi är mestadels häxor, troll och tomtar även om andra inslag också förekommer. Ett tips, utifrån detta, är att om ni vill skapa en unik etikett bör ni använda er av instrument eller fordon.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s