Mycket snack och lite verkstad…

Ok, jag erkänner att jag pratar mycket men att det gärna stannar där. Jag är full av idéer och jag delar gärna med mig av dem. Dock är det tyvärr så att jag är mer eldsjäl än entreprenör vilket gör att många tankar stannar i idéstadiet.

20140110-195040.jpg
Idag tänkte jag bjuda på en idé som jag haft länge och som jag dryftat för en del utan resultat. Ni är säkert fler som har haft samma tankar men nu hoppas jag att någon av er tycker om tanken och tillhör kategorin ‘handlingskraftig’.

20140110-195513.jpg
Som många av er säkerligen känner till finns det åtminstone ett systembolag som är specialiserat på vin* och min undran är varför det inte finns en liknande butik för öl? Är det inte dags för det nu, när kvalitetsöl är hetare än någonsin? Jag är helt säkert att en sådan butik skulle vara väldigt välbesökt och populär, till och med ett ‘turistmål’…

20140110-205605.jpg
En sådan butik skulle t.ex. kunna ha produkter från beställningssortimentet på hyllorna samt vara ett skyltfönster och försäljningsplats för de flesta svenska mikrobryggerier. Det finns en uppsjö av fler uppslag och möjligheter i en sådan här butik. Jag ser också en institution med en engagerad och kunnig personal som bryr sig och intresserar sig både för ölen och kunderna. Vad tycker ni? Låter inte det som en förträfflig idé? Som sagt, först till kvarn, idén är gratis. Gör något av den! Jag ställer gärna upp som konsult för innehållet av belgisk öl.

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Den butik jag har i åtanke är vinsystembolaget på Medborgarplatsen i Stockholm.

17 tankar på “Mycket snack och lite verkstad…

 1. Det är väl inte riktigt upp till cheferna. Det finns tyvärr regler om det är ett monopol, man får ju inte diskriminera nån leverantör eller bryggeri. Samma villkor för alla. Detta skulle betyda att man var tvungen att ha allt i både ordinarie- och beställningssortimentet, och det skulle ju inte funka rent logistiskt sett.

  Men jag förstår ju precis tanken, jag jobbar själv på Systembolaget och är ölansvarig och det finns ingen som vill att detta ska bli mer fritt än jag själv. För närvarande har jag tagit in ca: 20 öl som jag egentligen inte ska ha i min butik öht, bara för jag är ölintresserad och vet att folk uppskattar det. Jag skulle vilja ta in 100 sorter till om det är så. Så en speciell ölbutik, ja tack, men så länge monopolet är kvar, så tyvärr.

  • Men i så fall undrar jag hur butiken på Medborgarplatsen kommer undan med att i stort sett bara ha vin och som det känns vin som inte finns överallt plus?

   • I fallet Medborgarplatsen och även Hötorgshallen så handlar det inte om att ”komma undan”.
    Det är strategiskt bestämt av Systembolaget att de ska vara specifika vinbutiker till skillnad mot alla andra butiker och det upplägg på sortiment som skiljer sig beroende på storlek och ett förutbestämt köpmönster.

   • Intressant! Då vore det intressant att genomföra en dylik undersökning av ölkonsumenter för att utkristallisera en plats där en ölbutik skulle kunna ligga.

 2. I vetlanda vet ja att de har sin tjänst ute som ölansvarig, och vi är två som sökt det och vårat mål är just det du säger att få den butiken specialiserat på öl:-D

 3. Underbar idé Jens. Skriver, talar och köper folk fortsättningsvis lika mycket eller mer kvalitetsöl som idag kommer det hända en ”vacker” dag. Systembolagets regler/policys är som vi vet inte skrivna i sten och högst godtyckliga från fall till fall. Keep on keep on, som jag brukar säga.

 4. Kring sekelskiftet fanns det ett antal experimentella butiker hos Systembolaget för att testa olika koncept. Vinbutikerna vid Medborgarplatsen och Filbyterallerian i Linköping var två av dem. En minimal butik i anslutning till en livsmedelsaffär vid Nya Torget i Norrköping var en annan, det fanns fler.

  När mutskandalerna dök upp vid sekelskiftet så blev bolagsledningens svar att dra in alla experiment, ta bort all makt över sortimentet från butikscheferna och stenhårt sätta in det centralstyrda modulsystemet.

  Jag vet egentligen inte, men jag gissar att vinbutiken i Söderhallarna bara råkade bli kvar.

  Systembolaget hade faktiskt en specialbutik där all öl som fanns i sortimentet skulle finnas på hyllan, det var under nittiotalet i Norra Station. Stockholm.

   • Jag är skeptisk: Systembolagsledningen verkar tycka att det omgjorda modulsystemet som numera kallas nivåsystemet är perfekt för alla alltid.

 5. Lysande Sickan! Det vore fantastikt om det fanns en butik med ”allt” på hyllorna! Med rätt kontakter och lite lobbyarbete är detta absolut ingen utopi. Men jag vill ha tillbaka Rodenbach Grand Cru i ord. sortiment (eller åtminstone möjlighet att beställa <24 st.) nu! 🙂

 6. Kan man ha en liten butik nere i hötorgshallen ( dom säljer inte öl), som har koll på olika säsonger , krabba, gås etc , så borde en ‘ölbutik’ inte vara så konstigt. Det fanns väl en ‘filial’ i gammlastan som bara hade öl?

  En lysande idé !

 7. Jag tog upp precis den idén du hade med Systembolaget för ett par år sedan, under de förberande workshops och leverantörsmöten de hade i förarbetena till nya inköpsmodellen. Och de var ganska bestämda på att de inte ville införa butiker som enbart hade en viss produktkategori, utan istället ville de utöka möjligheterna att via Internet på ett enkelt sätt beställa valfri produkt till sin lokala butik eller hem.

 8. Angående ölbutiken vid Norra Station, som Bark nämner, så var det inte bara det fulla ordinarie sortimentet som man erbjöd. Man köpte in rätt fritt, och det fanns ofta tillfälliga nyheter på hyllorna. Men jag tror inte att det var av legala skäl som denna modell lämnades, snarast var det kopplat till modulsystemets införande. Jag minns ett tillfälle när man byggde om butiken, en i personalen var starkt kritisk till förändringarna, men ville samtidigt inte att det skulle komma till ledningens kännedom. Hårda tyglar under Anitra Steen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s