Ölprovning*

Jaha, nu sitter jag och skumpar på ett tåg till Fagersta lyssnades på ‘Main Offender’. Målet med resan är en belgisk ölprovning. Hur kan en sådan se ut?

20130823-154445.jpg
För det första så ska en ölprovning vara förnöjsam och uppsluppen.
Det är ändå ingen som kommer memorera exakt vad man säger så därför är det bättre att låta säker och vara kvick i kommentaren än att säga rätt årtal och rätt humlesorter. Ta hjälp av de som provar för att lokalisera smaker! Försök inte vara ett facit. Man behöver nämligen inte berätta vad folk ska leta efter utan det blir roligare om de får leta själva. Var försiktig med och döma rätt eller fel. Människors smakpaletter är som hundvalpar. Otränade och nyfikna…

20130823-155110.jpg
Vidare är det utrustning. Det krävs verkligen inte så mycket men se gärna till att försöka skrapa ihop glas. Upplevelsen förstärks betydligt med riktiga glas. Vatten eller smaklöst toastbröd skuret i kuber är bra för att rena smaklökarna. Får man tag i övriga saker som är relevanta ger det bara provningen en större trovärdighet. Ölens rätta glas, humle, maltkorn, munkkåpor eller en karta över Belgien där bryggerierna är utsatta. Inget nödvändigt eller livsviktigt men ändå…

20130823-160540.jpg
Sedan följer val av öl. På väldigt många Systembolag finns det tillräckligt med belgisk öl i olika stilar för en introduktionsprovning. Man behöver åtminstone inte åka speciellt långt för att komplettera och/eller det tar inte mer än några dagar om du väljer att beställa. En veckas förbehåll och du är i hamn. Jag brukar ha mellan sex och tio olika stilar** för att visa på bredden i belgisk öl.
När man planerar en provning kan man tänka på en uppsjö olika sätt men de två vanligaste är att man går från svagt till starkt eller från ljust till mörkt. Det är upp till er.
Förutom att man berättar saker och fakta om de valda ölen kan man prata kring dem i termer av ölstil, historia och ingredienser. Själv väver jag ofta ihop allting till lagom förvirrade och spretiga anekdoter. Som sagt, så länge det är roligt och underhållande behöver inte alla fakta och metoder komma med.

20130823-160811.jpg
Sist men inte minst tycker jag att det är trevligt om man har något slags tilltugg till de olika ölen eller åtminstone delar av den. Många av de belgiska ölen får en annan karaktär och ger ett helt annat intryck när de inmundigas med en matbit. Känn er fria att experimentera vilt men testa gärna själva innan så att det inte blir helt uppåt väggarna. Med tanke på att belgisk öl spelar över hela smakregistret kan man hitta kombinationer som smakar himmelskt.

20130823-161134.jpg
Lycka till och glöm inte att ha roligt!

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*stora delar av detta inlägg har varit publicerat på http://www.beersweden.se

**Belgiska stilexempel i urval: veteöl, klosteröl, trappister, saisoner, djävulstriplar, barley wines, beskingar, lambicer, gueuzer, oud bruins, ambréer, lageröl och speciale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s