Stor blir liten…

I Belgien finns en djupt rotad tradition att sälja öl på 75 centilitersflaska och buteljen på 33 centiliter, som idag är kutym bland de flesta bryggerier, är en nymodighet om man ser det ur ett historiskt perspektiv. Till och med under min tid som belgofantast har jag sett ett flertal bryggerier falla till föga för denna volymminskning. I rättvisans namn ska erkännas att de flesta av dessa bryggerier inte slutar med storflaskor utan snarare breddar sitt utbud och därmed sin kundkrets.

Först var det Achouffe, sedan följde bland andra St Hélène och La Rulles för att nämna några. Nu står Glazen Toren på tur och sedan en lyckad testkörning under gårdagen verkar det bli så att åtminstone bryggeriets flaggskepp Saison d’Erpe-Mere även kommer att saluföras på småflaska!

Nu försvarar jag mig med att det är fredag och att jag är lite seg i huvudet men om jag inte tänker helt fel tror jag att Fantôme numer är det enda kvarvarande bryggeriet som säljer sina produkter endast på fat och storflaskor. Rätta mig gärna om jag har fel. Nu tar jag helg!

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s