Gushing

Vi är många som varit med om det och lika många som har blivit frustrerade eller irriterade över det. Inte bara försvinner stora delar av den dyra ölen vi köpt utan även mattan, soffan eller svärmors nya klänning blir helt förstörd. Nu verkar jag mest med belgisk öl men där händer det från tid till annan att ölen ‘gushar’ och begreppet innefattar allt i från en fontän som träffar taket till en försiktig liten krypande skumkorv och allt där i mellan.

Utan att vara allt för vetenskaplig eller närmelsevis så insatt som exempelvis den eminenta Fabrikör Ekstedt vill jag berätta följande kring denna sprudlande men inte helt optimala upplevelse. Fenomenet kallas alltså ‘gushing eller ‘fobbing’ och det kan bero på en mängs olika saker. Tyvärr är det inte helt ovanlig när det kommer till belgisk småskaligt bryggd öl som är både opastöriserad samt ofiltrerad.

Generellt kan man säga att allt som påverkar kolsyrebildningen i en öl kan vara orsak till detta störande element men oftast delas ‘gushing’ in i primär eller sekundär överskumning.

När vi talar i termer av primär ‘gushing’ handlar det i de flesta fall om att bryggarna har använt malt som skördats när den varit fuktig eller rent av blöt. Då händer det i de flesta fall att malten angrips av en ofarlig svamp som heter fusarium och den orsakar i sin tur överskumning.

Den sekundära ‘gushingen’ är betydligt vanligare men också svårare att precisera eftersom den kan orsakas av ett flertal anledningar. Exempelvis kan det bero på olika mineraler i bryggvattnet och hur man behandlar det. I vissa fall kan det bero på hur man använder sig av humle och i andra fall är anledningen jästen som orsakar överkarbonisering vilket medför överskumning. Sist men inte minst är ytterligare en faktor saniteten och renligheten under processen av just den ‘gushande’ ölen och där kan det vara någonting som går snett från ax till flaska/fat vilket även det kan vara väldigt svårt att lokalisera samt identifiera.

I de allra flesta fall påverkar ‘gushingen’ inte smaken vilket gör att om man är på sin vakt kan man fortfarande njuta den brygd man så länge trånat efter. Med 18 års erfarenhet av belgisk öl har jag även lärt mig vilka bryggerier man bör vara på sin vakt när man knäcker en flaska och då brukar jag alltid vara redo med flera glas samt extremt snabb från kapsylknäpp till glas. Ett annat trick är att man kyler brygden som man anar ska ‘gusha’ extremt väl vilket jag upplever kan mildra eller helt stoppa det störande fenomen.

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s