Bildspel och text från helgens bravader. #1

Under dagarna tre hade jag förmånen att vallas runt i Liège med omnejd av representanter från ölmagasinet Belgian Beer & Food samt staden och provinsen med samma namn. Förutom mig bestod deltagarna av öljournalister från olika delar av Europa vilket var både hedrande och lärorikt. Lägg därtill att det mestadels var strålande väder vilket bidrog till en ypperlig men intensiv helg.

  
Denna formidabla resas första dag hade inte mindre än tre bryggeribesök på programmet och först ut var det relativt unga Brasse & Vous som drog igång 2012. Bryggeriet var även tämligen nytt för mig och jag hade bara stött på dem under vårens upplaga av Zythosfestivalen. En otroligt kunnig och inspirerande Bruno Bonacchelli tog emot oss och visade upp bryggeriet innan det var dags att prova deras sortiment.

 Bryggeriets ölportfölj var ren och snygg där deras ofiltrerade pils vid namn Legia samt en svartvinsbärsöl smaksatt med mint som hette Legia Cassis-Menthe var de största överraskningarna. Förutom ölen hade bryggeriet även en liten trevlig bistro som bjöd oss på en välbehövlig lunch. En småkul detalj var att även den belgiska tv-kanalen RTC var inbjuden och gjorde ett litet reportage

  
Efter detta var det dags att sätta sig i den chartrade bussen och bege sig de två milen från Rocourt där Brasse et Vous var beläget till Beyne för att besöka det ännu yngre bryggeriet De la Croix. De slog upp portarna 2014 och ståtade med en klassisk belgisk öluppställning bestående av en blonde, en brune, en tripel och en wit samt några öl bryggda efter säsong

 Ungdomen lös igenom en aning i bryggeriets produktflora och av de brygder jag testade tyckte jag att Sainte Nitoche du Verger stack ut mest. Det var en blond belgare smaksatt med äppelmust från nejden. Området kring Liège har omfattande fruktodlingar som består mestadels av äpplen och päron.   

Tempot var som sagt ganska högt och väl tillbaka i Liège checkade vi snabbt in på det hotell som skulle vara vår sovplats under helgen innan det bar av till fots för dagens sista bryggeribesök. På en lummig bakgård hittade vi Brasserie C som jag är hyfsat beskant med och vars produkter jag har haft glädjen att kunna presentera på jobbet.

 Vid det här laget började man bli lite mätt på rostfritt stål så själva visningen gick tämligen fort innan det vara dags att kvalitetssäkra bryggeriets öl. Förutom deras flaggskeppsöl Curtius ‘råkade’ jag hitta ytterligare två för mig nya produkter i baren som var specialbryggda till en restaurangkedja i Liège.    
 Dagen blev långsamt kväll och efter ytterligare en sväng i bussen som tog oss mitt ut på landsbygden. Målet med dagens sista resa var en fullkomligt magnifik restaurang benämnd L’Air de Rien och som presenterade en 17-rättersmeny (som tyvärr bara blev 14 eftersom tiden rann iväg) men oavsett detta numer räknas som ett av mina absoluta bästa restaurangbesök. Formidabelt!

  
 Tyvärr dog kameran men ni kan kanske få en liten uppfattning av dessa få bilder jag lyckades ta innan dess. Nöjda, mätta och glada avslutade några av oss med en sängfösare på hotellet innan det var dags att krama kudden i väntan på lördagens minst lika aktivitetsrika dag…

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s