Skrubbes Cuvée de Noël-korv

Dagarna fladdrar iväg, julen närmar sig med stormsteg, allt ska göras inom en vecka och där står jag mitt i stormens öga tämligen paralyserad. Höstens alla roligheter börjar ta ut sin rätt, tröttheten hänger över mig likt en blöt filt och alla sjukdomar man skjutit framför sig knackar på…

…men nu är det bara att bita ihop och ta säsongen i hamn för att kunna åtnjuta julefrid och alla dess ljuvliga brygder samt att inmundiga fet och salt mat, till exempel min egen julkorv som gjordes tidigare ikväll.

  
Jag har under några år gjort varianter både på Sessornas, Tore Wretmans och Taylor & Jones recept men ur dessa har jag skapat mitt alldeles egna och jag tänkte delge det här om det är någon som är sugen på att sno några idéer eller kapa det i sin helhet. Självklart innehåller korven belgisk julöl för den som började bli orolig.

  
Till Skrubbes Cuvée de Noëlkorv (1-1,5 kg) behövs följande:

300 g kokt kall potatis

1 gul lök

ca 300 g fläskkött (karré i mitt fall)

ca 200 g nötkött (ryggbiff i mitt fall)

ca 150 g späck

4 dl St Feuillien Cuvée de Noël

1 msk koncentrerad oxbuljong

1/3 msk mald nejlika

1/3 msk mald kryddpeppar

1/3 msk mald ingefära

1 msk salt

1/3 msk vitpeppar

ca 3 m fjälster

  
1. Mal köttet två gånger i köttkvarnen. Under andra vändan låter ni späcket, potatisen och löken gå med.

2. Tillsätt kryddorna och buljongen.

3. Kör smeten i matberedaren och tillsätt ölen. Låt smeten gå i ca 15 minuter på relativt låg hastighet.

4. Under tiden sköljer ni och kontrollerar fjälstren.

5. Provstek lite smet och kolla att ni är nöjda med smaken. Tillsätt eventuellt mer av de kryddor ni saknar.

6. Sätt på korvhornet och trä på det sköljda fjälstret. Börja stoppa. Försök att fylla korvarna ordentligt men inte för hårt. Ett tips är att inte göra dem för långa utan att hellre göra flera små.

7. Här kan man välja att frysa dem råa eller att koka dem. Jag valde att först kyla dem under några timmar eftersom jag lärt mig att samkerna gifter sig då och därefter frysa dem råa. Tillreder man dem så sköljer man först korvarna och lägger dem i en rymlig kastrull. Fyll med vatten, ett gäng kryddpepparkorn samt ett par lagerblad och låt korven sjuda under ca 30 min.

8. Oavsett hur ni gör, låt alltid korven ligga kvar i lagen tills det är dags att värma på den och servera den. Skär gärna upp korven i mindre bitar och låt den ligga och mysa i lagen.

  
Idag var jag själv under processen och det är lite knepigare samt mycket tråkigare. Var gärna ett par eller fler när ni stoppar er egen korv och ha gärna något roligt i glasen. Det är fantastiskt roligt och ett härligt sätt att umgås. Lycka till!

Tack för uppmärksamheten/

Jens Skrubbe

1 tanke på “Skrubbes Cuvée de Noël-korv

  1. Ett tips är att använda fjälster av collagen. Billigt, behöver inte blötlägga, tunt, inga bismaker, samt mycket enklare att stoppa. Finns i flera olika storlekar och håller jättelänge. Gick över till det för länge sedan och ångrar inte en sekund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s