Trappism

”Ora et labora” (bön och arbete) är trappisternas devis. Tack och lov innefattar en viss del av arbetet ölbryggning. Det händer att jag har gäster som beställer ‘trapetsöl’ och med lätt arrogans påpekar jag då att den bryggs på kloster och inte på cirkus!

20130112-203754.jpg
Trappistorden är en relativt ung orden som skapades på mitten av 1660-talet av en nybliven abbot*. Orden bildas på ett kloster i Frankrike (Orne) som heter La Trappe** och den bildas eftersom abboten tyckte att bland annat cisterciensorden hade slappat till sig! Ur detta skapades den hårdaste inriktningen inom det katolska munkväsendet.
Tystnadslöfte är föreskrivet förutom vid gudstjänst och bön. Ordensdräkten är vit med svart yllehuva och två svarta band som hänger ner på ryggen.

20130112-213758.jpg
Trappisterna försörjer sig som sagt på öl men också mängder av andra produkter. Munkarna eller nunnorna får inte lägga pengar på hög, allt överskott går till välgörande ändamål. Det övergripande organet till produkten måste komma från klostret även om de tar hjälp utifrån. Sist men inte minst måste produkten producerad innanför klostrets murar. Då föräras man nedanstående stämpel.

20130112-215249.jpg
Totalt finns det åtta trappistbryggerier och av dem ligger sex i Belgien. Under kommande veckor ska ni fånlära känna de sex belgiska trappisterna här hos mig. ‘Memento Mori’***

Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

*Armand Jean le Bouthillier de Ransé

**Många, likt mig själv, tror eller har trott att det refererar till La Trappe i Nederländerna men det är bara ölens namn, klostret heter ‘Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’. Tack Martin och Tomas för att ni uppmärksammade det…

**’Tänk på att du är dödlig’, vanlig hälsningsfras mellan munkarna.

4 tankar på “Trappism

 1. Enligt Wikipedia ligger La Trappe-klostret i Normandie, Frankrike. Vilket är det som stämmer?

  När jag köpte Engelszell Gregorius Trappistenbier i höstas så fanns det ingen Authentic Trappist-logga på flaskan. Har de sedan dess godkänts som ”Authentic Trappist”?

  • Hej Martin.
   Nu vet jag inte var du har hittat den informationen?
   La Trappe ligger i Koningshoeven (typ konungarnas hov) i byn Berkel-Enschot (Tilburg) och det ligger i Nederländerna.

   Angående österrikarna så har de inte fått stämpeln än pga de inte har varit igång tillräckligt länge. Jag vill minnas att man måste ha varit i produktion och försäljning i över ett år innan man får använda sig av stämpeln. Hur som helst är det I.T.A (International Trappist Association) som bestämmer detta…

  • Hej igen Martin och Tomas.
   Vilken näsbränna för migoch tack igen Tomas för att du korrekturläser mina inlägg. Jag ber om ursäkt Martin för att jag sbara gick på mina gamla kunskaper utan att kolla ordentligt.
   Skärpning, Skrubbe. Ok, La Trappe grundades mycket riktigt i Orne, Normandiet omkring 1140..
   Förlåt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s