Den första klunken öl.

Idag tänkte jag dela med mig av Philippe Delerms (i översättning av Anders Bodegård) betraktelse kring öl. Tänkvärt eller skitsnack, bedöm själva men ta med er den när ni dricker öl i helgen…

20121130-144619.jpg
”Den första klunken öl.
Det är bara den som räknas. De andra blir alltmer utdragna, alltmer beskedliga, tillför bara en ljummen klibbighet, något slarvigt svulstigt. Den sista återfinner kanske, med avslutandets klarsynthet, någonting av samma must…
Men den första klunken! Klunk? Det börjar långt innan den slinker ner. Redan det porlande guldet mot läpparna, en friskhet som späs på av skummet, som sedan rinner sakta över gommen en lycka silad genom beskhet. Så lång den känns, den första klunken! Man tar den med detsamma, med en glupskhet som är låtsad instinkt. Egentligen är allting givet: mängden, detta lagom mycket som ger en idealisk start; det omedelbara välbefinnandet, framhävt av en suck eller ett smackande, eller av en tystnad som bräcker båda; den bedrägliga känslan av en njutning som vetter mot oändligheten…

20121130-145150.jpg
Fast man vet det. Att man redan rättslig det bästa till livs. Man ställer ner sitt glas, ja man skjuter undan det en bit på det fyrkantiga underläget. Man gottar sig åt färgen, oäkta honung, kylig sol. Genom en hel ritual av saktmodig och väntan vill man ta herraväldet över undret som just har både skett och flytt. Man läser belåtet på glasets utsida det rätta namnet på det öl man har beställt. Men kärl och innehåll kan fråga och svara varandra i det oändliga, det blir ändå ingen mer gång. Man skulle vilja bevara det rena guldets hemlighet, gjuta in den i formler. Men vid sitt lilla vita bord, bestänkt av sol, kan den besvikne alkemisten endast rädda skenet och häller i sig mer och mer, med allt mindre glädje. Det är en bitter lycka: man dricker för att glömma den första klunken.”

20121130-145456.jpg
Tack för uppmärksamheten/
Jens Skrubbe

2 tankar på “Den första klunken öl.

  1. Titeln en riktig ölnördmagnet
    Så välskrivet att man nästan luras att hålla med, men
    den gode Philippe borde få händerna på en mer komplex öl, så ska nog intresset hålla i sig hela flaskan igenom.

    • Visst håller jag med Samuel. Philippe refererar väl som 98,5% av Sveriges befolkning öl = lager, tyvärr. Men som sagt är det välformulerat och vackert…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s